30+miljoen+euro+crisisgeld+verstoft
Nieuws
©

30 miljoen euro crisisgeld verstoft

Het Nederlands kabinet heeft nog steeds geen aanspraak gemaakt op de crisisgelden die Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw) in september 2015 beschikbaar stelde. Datzelfde geldt voor Griekenland, Frankrijk, Cyprus, Roemenië, Finland, Oostenrijk en Polen meldde Hogan tijdens de bijeenkomst van de Landbouwcommissie op 24 mei.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik spreekt van een grof schandaal en roept het kabinet op om in actie te komen voordat het te laat is. Eind juni verstrijkt de mogelijkheid voor het kabinet om gebruik te maken van de 30 miljoen euro die de Europese Commissie vorig jaar uittrok. "Schandalig dat het kabinet op haar handen gaat zitten, terwijl boeren failliet gaan door de aanhoudende landbouwcrisis," stelt Schreijer-Pierik. Ook Hogan was volgens haar zichtbaar geïrriteerd over de situatie. In reactie op haar vragen liet Hogan weten dat hij niet begrijpt dat sommige leden van de Europarlementscommissie voor Landbouw om meer geld vragen terwijl sommige lidstaten de beschikbare geld niet eens gebruiken.

"Het staat de lidstaten geheel vrij om te bepalen hoe ze het geld willen gebruiken," stelde Hogan. Hij vindt het gezien de flexibiliteit van de Commissie dan ook opmerkelijk dat lidstaten de middelen ongebruikt laten. Schreijer-Pierik: "Het is bovendien niet uit te leggen aan onze boeren die het water tot aan de lippen staat. Zeker niet omdat het totaalpakket van 500 miljoen euro er pas kwam na massale protesten waar ook ik aan deel nam."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer