De+4%2Ddaagse+van+Nijmegen
Blog
©

De 4-daagse van Nijmegen

In vier dagen 200 kilometer lopen. Dat ga ik doen van 19 tot en met 22 juli. Voor de eerste keer in mijn leven heb ik me opgegeven voor de Nijmeegse wandelvierdaagse: een meerdaagse wandelprestatietocht. Vanuit heel de wereld komen wandelaars naar Nijmegen om deel te nemen aan de 100-ste editie. Vanwege dit jubileum mogen er in plaats van 46.000 mensen zich nu 50.000 deelnemers zich aanmelden. Ik ben één van de ‘gelukkigen’ die is ingeloot.Na vier dagen 50 kilometer te hebben gewandeld wacht de wandelaar een glorieuze intocht over de ‘Via Gladiola’ om daarna het welverdiende 4-daagsekruis in ontvangst te nemen. Voor de beloning hoef je het dus niet mee te doen: Waarom ik het dan toch doe? Die redenen zijn divers en eigenlijk niet veel anders dan de paar varkenshouders die ook al diverse jaren de 4-daagse meelopen. Vier dagen lang vroeg je bed uit (3.00 uur in de ochtend). Na één dag wandelen begint van alles in je lijf veel pijn te doen: Om naar niet te spreken over blaren, slechte nachtrust of extreme hitte.

Ik heb afgelopen jaren wel eens gevraagd waarom zij deze fysieke pijniging toch aangingen. Hierbij komt niet altijd één specifieke reden naar voren. Termen als ‘uitdaging’, ‘je kop leeg maken’, ‘ambiance’, ‘een keer iets anders’ en ‘gezelligheid’ worden meermaals genoemd. Maar één opmerking is mij bijgebleven: ‘Je keert anders terug dan dat je gaat; je heb het gevoel dat je sterker, frisser en weerbaarder bent dan voor de wandeltocht’. Ik denk dat die beloning groter is dan een 4-daagsekruisje.

Ik zie dat veel gezinnen in de varkenshouderij, mede door de slechte varkensprijzen, veel druk ervaren en strijd moeten leveren. Daarnaast is het 7 dagen per week bikkelen en 24 uur per dag veel verantwoordelijkheid dragen. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat een wandelvierdaagse voor diverse varkenshouders een krachtbron en verfrissing zou kunnen zijn.

Toch zie ik soms dat varkenshouder zichzelf ‘opsluiten’ op hun bedrijf; letterlijk 24/7. Daarom denk ik dat het beter is om soms even uit je bedrijf of sector te stappen. Even iets anders, even andere gesprekken en even een ander levenspatroon. Ik denk dat dit ook goed is voor mijzelf.
Nu maar hopen dat ik die 4-daagse uit kan lopen.

En verder werkt het altijd goed om jezelf wat druk op te leggen. Ik begin er vast mee: bij de plaatsing van mijn volgende blog is het mijn doel om jswater.nl weer helemaal up-to-date te hebben.Erik van der Hijden, Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer