Bloed vloeit op Engelse beursvloer

Mensen die regelmatig in contact komen met varkens hebben een grotere kans op het oplopen van Hepatitis E dan mensen die niet in contact komen met varkens. Dat blijkt uit een bloedonderzoek van het Engelse Serum Archive for Emerging Zoonoses (SAfEZ) in het Verenigd Koninkrijk.

Het SAfEZ nam in 2014 bij 154 bezoekers van de Pig & Poultry Fair bloedmonsters af. Dit onderzoek wijst uit dat mensen die regelmatig in contact komen met varkens vaker antilichamen tegen Hepatitis E hebben (19 procent) dan mensen die niet contact komen met varkens. Ook hebben mannen vaker antilichamen tegen de ziekte dan vrouwen. Deze resultaten werden bekend gemaakt tijdens de de beurseditie 2016 op 10 en 11 mei in het Engelse Warwickshire.

SAfEZ doet de bloedtest tijdens de beursdagen opnieuw. Het doel is om een databank op te bouwen van bloedmonsters om het onderzoek naar de oorsprong, het ontstaan en de overdracht van zoönosen in beeld te brengen. Het bloed wordt onderzocht op antilichamen tegen zoönosen. 

Tijdens de Pig &Poultry Fair konden boeren, medewerkers en personen werkzaam in de landbouw anoniem hun bloed doneren. De bloedmonsters kunnen 10 jaar bewaard worden. Bij het opkomen van nieuwe zoönosen kunnen mogelijke oorzaken wellicht herleid worden met de bloeddatabank. Daarnaast is het de bedoeling dat de databank inzicht geeft in de mate waarin een ziekte zich verspreidt.

Het SafEZ is ook gestart met een onderzoek naar LA-MRSA bij veehouders en dierenartsen. Tijdens een veterinaire beurs eind vorig jaar en tijdens de Pig & Poultry Fair deze week konden mensen vrijwillig een neusswab laten nemen. Volgens het SAfEZ is het verontrustende aantal besmettingen met LA-MRSA in Denemarken en Nederland de aanleiding om de status in het Verenigd Koninkrijk in beeld te brengen. Tot een paar jaar geleden was het VK vrij van LA-MRSA, maar de afgelopen periode is een aantal besmettingen geconstateerd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer