Levensgroei+biggen+stijgt+met+100+gram+per+dag
Achtergrond
©

Levensgroei biggen stijgt met 100 gram per dag

Melk is het goedkoopste en beste biggenvoer vinden Ad en Loes van de Pas. Voor een hogere melkproductie zijn ze overgestapt op Premium zeugenvoer. De biggengroei is hierdoor fors gestegen.

“Een zeug maakt goedkoper melk uit voer, dan dat je een big voert met kunstmelk of ander voer”, zegt Loes van de Pas. Een hoge melkproductie van de zeugen is dus erg belangrijk. Om een hoge melkproductie te behalen is een hoge voeropname door de zeugen nodig. Om dat te bereiken zijn Ad en Loes vorig jaar overgestapt op Premium zeugenvoer van De Heus: dracht- en lactovoer met geschoonde granen.

Voor een hoge melkproductie  is een goede start belangrijk. Om dit te verbeteren zijn ze vervolgens ook overgeschakeld van lactovoer naar drachtvoer tot werpen. De zeugen hebben nu geen last meer van stuwing op de uier en laten de biggen goed drinken. De start van de melkproductie is nu veel beter en het verhogen van de voergift aan de zeugen verloopt goed. De biggen groeien prima en de conditie van de zeugen bij spenen is er op vooruit gegaan.

De kraamzeugen krijgen hun voer via vloervoedering. Dat heeft als positief effect dat de biggen van de zeugen leren vreten. Daarnaast krijgen ze nog hun eigen voer in een extra bakje.

Door de hoge melkproductie van de zeugen, het goed leren vreten in het kraamhok en de geschoonde voeders groeien de gespeende biggen hard. Van spenen tot 10 weken halen ze een groei van 508 gram per dag. De levensgroei komt daarmee op 416 gram. Flink meer dan het Nederlands gemiddelde van 320 gram (gemiddelde Agrovision).

Bekijk hier de beeldreportage.

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer