97+procent+AA+bij+gelten+is+extreem
Nieuws
©

97 procent AA bij gelten is extreem

Jan Koops knalt met OptiPres-voeders. Zijn vleesvarkens scoren nog extremer op slachtkwaliteit. Dit heb ik in mijn 33 jaar dat ik varkenshouder ben, nog nooit meegemaakt. Ik ben echt verrast.

“Soms ga ik shoppen onder voerleveranciers om te ervaren of het nog beter en goedkoper kan”, zegt vleesvarkenshouder Jan Koops uit IJsselmuiden. “Maar deze keer was ik weer snel terug bij P. Bos veevoeders. De hoge slachtkwaliteit die ik gewend was te leveren, kon ik met het andere voer en de begeleiding niet behalen. Ook was de mest bij de vorige voerleverancier veel plakkeriger. De hokken bleven smeriger en de dichte vloer koekte flink aan. Daardoor was het schoonmaken een stuk lastiger en duurde het langer.”

Koops houdt op de thuislocatie 500 vleesvarkens en op afstand nog eens 350 stuks; beide stallen legt hij in één keer vol. Het zijn simpele stallen zonder verwarming. Met een Vliebo-voerwagen verstrekt hij ’s morgens droogvoer in de verschillende typen brijbakken. “Ik geef elk varken ongeveer 50 kilo start-,  70 kilo groei- en circa 100 kilo eindvoer. Ik voer varkens op gevoel: ze moeten de bakken de volgende ochtend leeg hebben. “

Omdat zijn leverancier uit Ederveen het voerproductieprocedé heeft gemoderniseerd, krijgt Koops sinds medio december 2015 OptiPres-voeders in zijn silo’s. Deze vernieuwing heeft hem geen windeieren gelegd. Zijn Top Pi-varkens presteren nog beter. Het gevolg is een slachtkwaliteit om je vingers bij af te likken: de gelten en beren hebben dikke spieren en weinig spek. Ook het aandeel type AA is onvoorstelbaar hoog. Koplopers bij de beren scoren 73 procent AA en bij de gelten is maar liefst 97 procent dubbel A. “Dit is extreem hoog en heb ik in mijn 33 jaar dat ik varkenshouder ben, nog nooit meegemaakt.”

Commercieel technisch varkensspecialist Jan Derksen van P. Bos veevoeders geeft aan dat de varkens bij Koops het voerschema exact volgen. “Dit betekent een optimale groei, een gunstige voerconversie en dus de laagste voerkosten per kilo groei op zijn bedrijf. De perfecte slachtkwaliteit zorgt voor het hoogste totale rendement per slachtvarken.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer