Ecoson gaat weer (deels) draaien

Deze week start Ecoson de verwerking van mest weer op na de brand in de mestdrooginstallatie. Het bedrijf in Son begint met het proefdraaien van de vergister en de mestscheider. De herbouw van de drooginstallatie laat volgens Richard van Lijssel van Darling Ingredients International nog een tijd op zich wachten.

Sinds de brand in de drooginstallatie op 18 december vorig jaar, lag de mestvewerking bij Ecoson stil. Nu gaat Ecoson weer mest van de 70 aangesloten varkenshouders innemen. “De eerste tijd gebeurt dat nog niet op volle capaciteit”, zegt Van Lijssel, director Technology. “We gaan eerst de vergisting van de mest opstarten en het digestaat scheiden. Vervolgens is het belangrijk om te zorgen dat we de dunne fractie weer goed kunnen verwerken in de waterzuivering van Rendac. De dikke fractie voeren we af, die wordt gehygiëniseerd en geëxporteerd.”

Over enkele weken verwacht Ecoson weer op volle capaciteit te draaien. De verwerking van 100.000 ton per jaar is door het stilliggen van de verwerking gedurende de eerste maanden van 2016 niet meer haalbaar. Hoe lang het duurt voordat het complete proces tot en met het drogen en korrelen van de dikke fractie weer loopt, kan Van Lijssel op dit moment nog niet zeggen.

Lees ook het artikel: zorgen om snelheid mestverwerking.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer