Geen uitwisseling fosfaatrechten

De rundveehouders krijgen per 2017 fosfaatrechten. Die zijn gebaseerd op de situatie per 2 juli 2015. Op dit moment zijn er geen voorstellen om fosfaatrechten van rundvee uit te wisselen met varkens- en/of pluimveerechten.

Staatssecretaris Martijn van Dam van EZ maakte de invoering van de fosfaatrechten op 5 maart bekend. De invoering is noodzakelijk omdat Nederland boven het fosfaatplafond uitkomt dat met de EU is afgesproken. Hierdoor staat de derogatie voor de rundveehouders op de tocht. Nu mogen ze 250 kilo stikstof uit dierlijke mest op hun grasland uitrijden. Zonder derogatie zou dat maar 170 kilo zijn en zou het mestoverschot flink stijgen.

De fosfaatrechten die de rundveehouders krijgen zijn verhandelbaar. Daarbij wordt 10 procent afgeroomd om zo de fosfaatproductie te verlagen. Medio 2017 zal dan moeten blijken hoever de fosfaatproductie door deze afroming is gedaald. Dan volgt een generieke korting voor alle rundveehouders van 4 tot 8 procent om uit te komen op het eigen plafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat.

De plannen moeten nog wel worden aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer. Doelstelling is wel dat dit voor 1 januari 2017 gaat lukken. Theoretisch zouden er bij de behandeling van dit voorstel nog opties tot uitwisseling van de fosfaatrechten met andere sectoren kunnen komen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer