Vooruit plannen essentieel

Varkensbedrijven die willen overleven moeten leren plannen. Met een liquiditeitsplanning voor de financiën en bijvoorbeeld de dekplanning om de kraamstal vol te houden. Dat was een van de boodschappen tijdens het symposium van Innexol bij de LIV in Venray.

De berichten waarmee André Klemans, adviseur bij ABAB, begon waren niet rooskleurig. Alleen zeugenbedrijven die een voerwinst van 125 procent scoren hebben genoeg reserves om het prijsdal te overleven. Maar ook die zeugenhouders moeten voortdurend een liquiditeitsplanning maken om tijdig bij te sturen. Er zijn volgens Klemans nog heel wat varkensbedrijven waar de resultatn beter kunnen. Bijvoorbeeld door de bezetting in de kraamstal te verhogen. Die is soms maar tot 80 of 85 procent.

Een van de redenen voor die te lage bezetting is dat varkenshouders niet goed genoeg vooruit plannen, vertelde Twan van Dijk van AgriSyst. “De inzet van nieuwe gelten is geregeld niet goed afgestemd op de uitstroom van de zeugen. Met de AgriSyst Monitor kun je meer inzicht krijgen in de cijfers die je toch al bijhoudt en wel tijdig maatregelen nemen.”

Volgens Rainier van Gelderen van Innexol is het daarbij nodig dat de zeugenhouder samen met zijn dierenarts voortdurend waakt over verstoringen in het proces. Komen er genoeg fitte zeugen uit de kraamstal, klopt het dekmoment, zijn er voorzaken voor verwerpers te vinden. Hij kan de dierenarts en zeugenhouder bij al die processen ondersteunen met Repro Optimus.

Een van de gebruikers is zeugenhouder en brijvoeradviseur Joost Leijten. Om goed inzicht te hebben in zijn cijfers maakt hij tegenwoordig zelf de liquiditeitsbegroting. De resultaten van het bedrijf houdt hij voortdurend bij in het managementsysteem en op een whiteboard. Iedereen kan hierdoor direct zien of de resultaten overeenkomen met de doelstellingen. Op zijn bedrijf met 575 zeugen, werkt hij met een alternerend vierwekensysteem. Met een goede planning van het aantal inseminaties zorgt hij ervoor dat de kraamstal in principe altijd 100 procent bezet is. Vorig jaar speende hij 32,3 biggen per zeug. Dit jaar streeft hij naar 33 biggen per zeug en wil hij de bigvitaliteit verbeteren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer