Prijsherstel voor Elfstedentocht

Terwijl ik dit schrijf is er op de radio is een heftige discussie aan de gang over of er ooit nog een Elfstedentocht komt. De laatste was al weer 20 jaar geleden. De meningen lopen uiteen van 'hij komt nooit meer', tot de mening van onze Piet Paulusma. Hij voorspelt een elfstedentocht binnen 9 jaar. Ik doe er een stelling overheen. Voorspellingen komen bijna nooit uit. Tenzij er heel veel verschillende gedaan worden. Dan heeft er altijd wel iemand gelijk.

Zo gaat het ook met de varkensmarkt. Er zijn mensen die al jaren elk jaar voorspellen dat de prijs beter wordt. Ze krijgen natuurlijk vanzelf gelijk. Maar wanneer is de vraag. Misschien moet er maar iemand voorspellen dat het nooit meer goed komt. Als die voorspelling dan niet uitkomt zijn we allemaal blij.

Ik denk dat we het zelf zullen moeten doen. Beginnen met te erkennen dat we in Nederland geen kostprijs leadership meer hebben. De tijd van 'Go with the Flow' is voorbij. Een Engelse spreuk die zich moeilijk laat vertalen zonder zijn kracht te verliezen is: “Only dead fish go with the flow”. Maar gedragen we ons in varkenshouderij Nederland niet als dode vissen?

Ik zie nog weinig verandering: We praten en discussiëren veel. Maar doen we ook wat? Hier en daar best wat rimpeltjes in de stroom. Maar echte acties ik zie ze even niet op grote schaal. Behalve dan in Frankrijk, maar dat is niet het soort acties die ik bedoel. Als we allemaal wachten tot de buurman stopt, gaat er veel kapot. Voor de varkenshouders maar ook voor de periferie. Dat besef lijkt nog nauwelijks doorgedrongen te zijn. Ik zie daar in ieder geval weinig actie behalve dat velen druk zijn met het innen van facturen en debiteurenbeleid.

De gelatenheid lijkt groot. De ellende achter de staldeuren wordt steeds zichtbaarder. Wordt het niet tijd dat een aantal partijen door de keten heen, de koppen bij elkaar steken. Of is elkaar straatarm maken een betere optie?

Ik ben er van overtuigd dat als we echt gaan samenwerken in de varkensvleesketen, er veel te halen is. Lagere kosten, mooie producten, hogere opbrengsten en een mooie toekomst voor velen. Zoals ik al eerder schreef: “Bam! Revolutie in de vleeswereld. Wie pakt de handschoen op en komt met briljante ideeën”. Ik doe mee en wil daar veel energie in steken.

We kunnen ons natuurlijk ook druk maken over de volgende Elfstedentocht. Dan durf ik de voorspelling aan dat de prijzen beter worden voor de volgende Elfstedentocht!

John Lorist
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer