Automatisch voeren met cdi

Zeugen voeren met een cdi maakt het werk een stuk gemakkelijker. De cdi levert het voer meerdere keren per dag precies afgemeten bij de kraamzeugen af.

Op het bedrijf van de firma Kuunders begint bedrijfsleider Geert-Jan van Thiel met een transitievoer in de kraamstal. De zeugen krijgen 2,8 kilo per dag en dat bouwt langzaam af naar 2,4 kilo. Op de dag van werpen krijgen de zeugen 1,2 kilo, verdeeld over twee porties. De volgende dag gaat dat al weer omhoog naar 2,4 kilo en dan met stappen van 0,4 kilo omhoog naar 4 kilo. Vanaf dat moment gaat het iets langzamer omhoog tot een maximum van 7,5 kilo. Als de zeug dat op kan. Bij de gelten ligt de curve steeds 0,2 kilo onder die van de zeugen.

De eerste drie dagen na werpen schakelt de cdi de zeugen geleidelijk over van transitievoer naar lacto. De eerste dag pakt de cdi 67 procent transitievoer en 33 procent lacto. De tweede dag half om half en de derde dag 33 procent transitievoer en 67 procent lacto.

Geert-Jan kijkt al direct de eerste dag na werpen of de zeugen goed vreten en meer voer op kunnen. Dan zet hij de zeug een dag vooruit in het schema waardoor de voergift dus met 0,4 kilo stijgt. Een of twee dagen later zet hij de zeugen nog een keer een dag vooruit als ze goed blijven vreten.
Gaat het even wat minder met de opname dan zet hij de stijging van de curve even stop. Terugzetten is meestal niet nodig.

Door de cdi heeft Geert-Jan de voeropname van de zeugen goed in de hand. Ze kunnen hierdoor meer biggen spenen en het conditieverlies van de zeugen blijft beperkt. Dat betekent dat de resultaten in de dekstal ook weer verbeteren.
De installatie werkt vrijwel storingsvrij, ook al draait die 13 uur per dag. Twee keer heeft Geert-Jan de voerketting op moeten spannen. En zorgt hij ervoor dat hij tijdig de compressor ontwatert.
De volgende stap in de verdere verbetering van de resultaten is inmiddels gezet. Momenteel wordt het Culinacup-systeem geinstalleerd.
De biggen krijgen hiermee extra melk, zodat er 15 tot 16 biggen bij de zeug kunnen blijven en de uitval verder omlaag kan.

Meer over de inzet van de cdi bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer