Rundvee moet eigen fosfaat reduceren

De fosfaatproductie in de rundveesector heeft haar eigen plafond overschreden. Reductie is noodzakelijk, maar dat mag niet ten koste gaan van de varkenshouders vinden NVV en LTO varkenshouderij.

De fosfaatproductie van de rundveesector was vorig jaar 88,4 miljoen ton. Dat is 3,5 miljoen ton boven het plafond van 84,9 miljoen kilo. Omdat ook de totale fosfaatproductie boven het plafond uitkomt, verplicht de EU Nederland tot aanpak van de overproductie. Anders vervalt de derogatie, dan mag er minder mest op het land en zou er veel meer verwerkt moeten worden.

Het overleg over de aanpak van de fosfaatproductie in de rundveesector heeft nog niet tot resultaten geleid. Volgens een voorstel van LTO Nederland, NAJK en NZO zou de rundveesector in zes jaar weer terug moeten zijn onder het eigen plafond. Dat moet dan gebeuren via afroming van 25 procent bij de handel in fosfaatrechten. En als dat niet voldoende is zou er een jaarlijkse korting moeten volgen.

LTO Varkenshouderij en NVV vinden dat deze regeling alleen voor de rundveesector moet gelden. “Het kan niet zo zijn dat de varkenssector de rekening gepresenteerd krijgt, door bijvoorbeeld een korting op de dierrechten”, zeggen de voorzitters Ingrid Jansen (NVV) en Eric Douma (LTO Varkenshouderij). De varkenssector heeft zijn eigen verantwoordelijkheid al genomen en blijft wel onder het eigen fosfaatproductieplafond.

Jansen en Douma benadrukken dat de extra mest die andere sectoren produceren van de mestmarkt af moet. “Door de hogere productie zijn de afzetkosten van varkensmest flink gestegen. De varkenshouders kunnen deze extra kosten niet of nauwelijks dragen.”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer