MRSA-onderzoek uit verband gerukt

Een onderzoek naar het voorkomen van Veegerelateerde MRSA bij varkenshouders is weer eens uit zijn verband gerukt. Diverse media maken geen verschil tussen de agressieve MRSA-variant die in ziekenhuizen voorkomen en het aanzienlijk mildere MRSA-type dat bij dieren voorkomt.

GGD-arts Brigitte van Cleef is gepromoveerd op haar onderzoek naar het voorkomen van V-MRSA of zoals het ook heet LA-MRSA (Livestock Associated). De media melden echter meestal niet het verschil tussen de ziekenhuis MRSA en V-MRSA. De MRSA in ziekenhuizen is duidelijk gevaarlijker dan de V-MRSA. Van de V-MRSA wordt een mens veel minder snel ziek dan van de ziekenhuis MRSA. Ook is de kans dat de V-MRSA van mens op mens overgaat veel kleiner dan bij de ziekenhuis MRSA.

In uitzending van radio Een vandaag werd een reactie van varkenshouder Dirk Dekker uit Nijkerk opgetekend. Hij vindt het jammer dat het onderscheid in MRSA-varianten in de media niet goed wordt gemaakt. "Nu worden mensen weer onnodig bang gemaakt." Hij had ook graag gezien dat er dan ook wordt gemeld dat bijvoorbeeld paarden of honden ook MRSA-bacteriën bij zich kunnen dragen. Dekker vindt ook dat er te weinig aandacht is voor de bijna 70 procent vermindering in antibioticagebruik die varkenshouders al hebben gerealiseerd. "En alle inspanningen die wij dagelijks doen om het verantwoord inzetten van antibiotica nog verder te verbeteren."

Het onderzoek van Van Cleef laat echter wel zien dat het aantal besmettingen met V-MRSA bij varkenshouders is toegenomen. Het zijn overigens cijfers uit 2010-2011, eventuele effecten van het verminderde antibioticagebruik zijn hierin dus niet te zien. Het onderzoek toont aan dat 63 procent van de onderzochte zeugenhouders soms V-MRSA bij zich draagt. Bij 38 procent is de besmetting het hele jaar gevonden. Dat is meer dan in een vorig onderzoek.

Van Cleef vindt het hoge aantal besmettingen toch wel verontrustend. Er is een kans dat de V-MRSA een keer muteert en dan wel meer risico voor de mens gaat opleveren. Ze adviseert dan ook om nog meer aandacht voor een lager antibioticagebruik bij varkens. Varkenshouders en hun medewerkers kunnen volgens haar het beste een mondkapje dragen, dan is de kans op besmetting veel kleiner.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer