Preventie-avond stalbrand wisselend succes

De twee bijeenkomsten 'Voorbereid zijn op een stalbrand!' geven een totaal ander beeld. In de regio Weert ging de activiteit in kader van Actie Stalbranden niet door vanwege een gebrek aan animo. Daarentegen werd de bijeenkomst in de brandweerkazerne van Voorthuizen een doorslaand succes. Niet alleen omdat het volle bak was, maar ook omdat het super leerzaam.

Zo’n 35 agrarische ondernemers en erfbetreders kwamen af op de preventieavond over stalbranden. En die bijeenkomst maakt flinke indruk. “Is er eenmaal brand, dan kun je het vaak vergeten”, stelde Reinder Kruyt van het Verbond van Verzekeraars. “Een stalbrand betekent, los van mensen en dierenleed, in sommige gevallen ook het einde van een onderneming.”

Op gebied van preventie kunnen ondernemers zelf nog veel stappen zetten. “Zet daarom af en toe eens een risicobril op”, zei John de Hoon van Achmea. “Hoe heb je de elektriciteit aangelegd en hoe vaak is die doorgelust via verlengsnoeren. En moet je wel lassen in de werkplaats tussen de poetsmiddelen?”

Met De Hoon zijn boodschap en tips togen alle aanwezigen naar een legpluimveebedrijf in de buurt. Met een blocnote en pen gingen drie groepen aan de slag om het bedrijf aan een grondige check te werpen wat betreft brandveiligheid. De brandweer zette wat verbeterpunten in scene en dan valt het kwartje nog sneller. Een tractor staat bijvoorbeeld buiten geparkeerd en dat is een pluspunt. Maar hij staat wel tussen twee schuren in en de vraag is dan hoe kan de brandweer achterin kan komen.

Dat brand voorkomen eigenlijk het allerbelangrijkste is, demonstreerde de brandweer aan de hand van een blusproef. In tweeënhalve minuut gaat er 4.000 liter water doorheen en dan is de spuitwagen leeg. Mocht er een brand uitbreken, dan kan een sloot in de buurt of een geslagen put het verschil maken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer