Opslagregeling ten einde

 De opslagregeling voor varkensvlees is afgelopen week door de Europese Commissie gesloten. De maximale hoeveelheid van 90.000 ton die kon worden aangemeld voor de regeling, is bereikt. Verrassend was dat de Nederlandse varkenshouders na de Spaanse, Deense en Duitse boeren het meest gebruik hebben gemaakt van de regeling. Des te meer omdat er vanuit Nederland aanvankelijk veel scepsis was over de regeling.

Mijn algemene zorg was en is nog steeds dat een te grote hoeveelheid varkensvleesproducten boven de markt blijft hangen en dat deze producten op een later moment voor prijsdalingen kunnen zorgen. De Commissie stelt echter dat het vlees op verschillende momenten terug zal komen op de markt waardoor een eventuele prijsstijging beperkt zal zijn. Op de korte termijn zou de regeling er volgens de Commissie voor moeten zorgen dat de varkensprijs weer stijgt.

Toch moet, om de varkensprijs te stimuleren, ook de kostprijs omlaag worden gebracht. Waarom gaan Eurocommissaris Timmermans en staatssecretaris Van Dam niet volop aan de slag met het verminderen van de regeldruk voor de varkenshouderij? Dat was tenslotte toch één van de speerpunten waar eerste Vice-voorzitter Timmermans bij zijn aantreden naar zei te streven.

Nog altijd is er een groot kostprijsverschil tussen Nederland en andere Europese landen en dat verschil lijkt alsmaar groter te worden. De opheffing van de klepkeuring, waarvoor ik in deze blog al vaker heb gepleit, zou de kostprijs voor veel varkensboeren aanzienlijk terug kunnen brengen. Des te meer omdat er een groot gebrek is aan NVWA-controleurs waardoor gemaakte afspraken vaak niet kunnen worden nagekomen. Dat brengt voor de sector hoge kosten met zich mee. 

Ik hoop dat staatssecretaris Van Dam en inspecteur-generaal Harry Paul van de NVWA wat gaan doen aan de vele inspecties. De problemen met betrekking tot de klepkeuring zijn vijf maanden geleden al aangekaart, maar daar lijkt niets mee te zijn gedaan. Deze extra keuring leidt vooralsnog enkel tot grote operationele problemen voor grensoverschrijdende varkenstransporten. En dat terwijl de Europese Unie een Unie is van open grenzen, toch? Of spelen er hier wellicht andere interne belangen zoals die van Vion?

Annie Schreijer Pierik
Europarlementarier

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer