Zorgen over snelheid mestverwerking

Eind 2015 was het een drukte van jewelste bij mestproducentencoöperatie Mestac in Best, zegt manager Ben Rooyackers. Met name het organiseren van VVO’s voor 70 boeren die mest leveren bij de biofosfaatfabriek Ecoson vergde extra inspanning. De brand in de mestdroger op 18 december zorgde voor het stilleggen van de mestverwerking op het complex in Son. “Deze brand is een flinke tegenvaller, waardoor de mestverwerkingsinstallatie een tijd buiten werking zal zijn.”

Terugblikkend op mest en mestverwerking in 2015 verbaast Rooyackers zich erover dat er zoveel kuubs mest afgevoerd zijn onder de code 61. Deze code mag alleen ingevuld worden als die mestsoort direct vanaf het boerenerf op export gaat. “En zoveel verwerkingsinstallaties op boerderijniveau zijn er niet in Nederland. Er zou dus meer met driepartijen-overeenkomsten moeten zijn gewerkt.”

Wel constateert Rooyackers dat er stappen gezet zijn in het opvoeren van de mestverwerkingscapaciteit. Er zijn installaties ook op boerderijniveau bijgekomen en nog in aanbouw, zoals Merensteyn in Ysselsteyn en TerraMass in Odiliapeel, die in 2016 op volle capaciteit kunnen gaan draaien. “Ik maak me wel zorgen voor de 2016 en de jaren erna. De percentages verwerkingsplicht worden in alle regio’s opgevoerd, maar het aantal initiatieven dat in 2016 een vergunning krijgt en kan gaan bouwen, zal niet meer in hetzelfde jaar gerealiseerd zijn.” 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer