Ondernemen is kansen pakken

Kansen tegenkomen en pakken. Dat hoort bij het ondernemen in elke tak van sport, dus ook in de varkenshouderij. “Als je op een andere locatie meer perspectief hebt, dan moet je die stap durven zetten”, zegt varkenshouder Cees van den Broek in Oud Gastel. Toen hij in 1984 bij de agrarische bedrijfshulp begon, leek de interimwet roet in zijn eten te gooien. Het plan om op de thuislocatie uit te breiden in de varkenshouderij, werd daardoor tegengehouden. Toch kon hij in 1986 met de hulp van zijn vader een varkensbedrijf in Moergestel kopen. De locatie met 30 zeugen en 150 vleesvarkens op stro was van zijn kinderloze oom en tante. Cees: “Het was hard werken en geen knoop verdienen.”

En als je weinig geld hebt en je bedrijf toch wilt ontwikkelen, is het verder kijken dan je eigen erf de beste optie. Dat deden Cees en zijn vriendin Jeanette. Ze keken rond in regio’s waar volop ruimte was om te ondernemen en waar de prijs van de bedrijven stukken lager lag dan in het gebied met veel intensieve veehouderij. Zo kwamen ze in 1991 in West-Brabantse Oud Gastel terecht. Met deze move verveelvoudigden ze hun bedrijfsomvang. Ze kochten een bedrijf met 150 zeugen en 600 vleesvarkens. Intussen is dat aantal gegroeid naar 450 zeugen en 3.000 vleesvarkens.
De verschillende oude en nieuwere stallen zijn van binnen bij de tijd. Omdat ze meedoen aan het Good Farming Star-concept hebben ze extra vloeroppervlak moeten maken. Dat is in een aantal stallen gebeurd met het installeren van plateau’s. “Het zijn relatief goedkope vierkante meters.”

Om tegen een scherpe kostprijs te kunnen produceren, hebben Cees en Jeanette al lang geleden besloten om een brijvoerinstallatie aan te schaffen. “Zo kun je profiteren van droge en natte bijproducten.” Ook hebben ze al sinds 1995 geen beer meer gecastreerd. “Er was een beperkte afzetmarkt voor berenvlees, maar het leverde ons wel economisch voordeel op. Kansen moet je zien en grijpen als ze zich aandienen.”
Ook aan de buitenkant ziet het bedrijf er modern uit. Naast de luchtwassers zijn grote delen van de staldaken voorzien van zonnepanelen. Cees: “In 2013 grepen we de kans aan om SDE binnen te hengelen. Nu liggen er 1.300 panelen die per jaar rond de 260.000 kWh opleveren. Hierdoor is er elektriciteit over. Ook zijn we aan het uitzoeken of we restwarmte op ons bedrijf kunnen benutten. Mogelijk kunnen we voldoende water opwarmen en daarmee bijvoorbeeld losse grondstoffen gaan fermenteren. Als de kans er is om die restwarmte rendabel te maken, dan gaan we dat doen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer