Stoppen met PRRS-enting bij biggen

Hennie Korten in Limburgse Heibloem houdt 1.100 Topigs 20-zeugen. De situatie qua PRRS is momenteel stabiel. Dit is echter wel anders geweest. In augustus 2014 begonnen de biggen met staartbijten en kregen ze traanstrepen. Bloedonderzoek en sectie gaven aan dat een doorbraak van PRRS de boosdoener was.

Het vaccineren van de biggen tegen PRRS werd opgepakt. Door de lage antistofniveaus in de biest van de zeugen, kan Korten de biggen al op twee weken leeftijd enten. Deze strategie pakte goed uit, want twee maanden later was het staartbijten verdwenen.

De weerstand bij de zeugen is op een voldoende hoog niveau door vaccinatie tegen PRRS op dag 60 van de dracht en dag 6 in de lactatie. De fokgelten worden beschermd door ze vier maal te enten voor de eerste worp.

Door de biosecurity te verbeteren hoopt Korten PRRS van zijn bedrijf te krijgen. Hiertoe worden biggen na spenen zo min mogelijk gemengd om verspreiding van kiemen te beperken. Bij het op transport zetten, worden de biggen per toom voorzien van kleuren. Per toom één kleur of -combinatie. Na het lossen worden de biggen weer op kleur bij elkaar gezet.

Zwakke schakels in de bedrijfsvoering in het kader van PRRS-preventie zijn er volgens Korten nog op twee punten: de mestafvoer en het biggentransport. De handelaar kan niet garanderen dat de veewagen PRRS-vrij is. Daarom overweegt Korten om de speendatum te veranderen, zodat er op maandag gespeend kan worden. Dan kan hij er in ieder geval van uit gaan dat de veewagen dan twee dagen niet voor varkenstransport is gebruikt.

Bij de afvoer van mest wil hij de uitgaande lucht van de mestwagen filteren via een kiemdodend doek. “Het doel is om PRRS-vrij te worden, zowel klinisch als in het bloed. Dan kan ik stoppen met enten als mijn afnemers ermee instemmen. De klant is en blijft koning”, besluit Korten.

Bekijk ook de beelden bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer