Investeren in gezondheid

Wil je goede resultaten behalen, dan moet je investeren in de gezondheid van de varkens. Dan kom je onderaan de streep goed uit, is de ervaring van Norbert Steenbreker.

Eén van de punten is de aankoop van gezonde biggen. Norbert heeft daarover al lang een goed overleg met Vion. Toen de fokker vijf jaar geleden nieuw kon bouwen, was het dan ook direct duidelijk dat hij SPF zou opstarten. De varkens zijn onder andere vrij van App en PIA.
Voor een goede gezondheid neemt Norbert op zijn eigen bedrijf veel maatregelen. Direct na het afleveren van de vleesvarkens maakt hij de afdeling schoon en ontsmet deze. Dan kan die nog twee dagen leeg staan voor er weer nieuwe biggen in komen. Die komen iedere maandag met de eerste rit met de geconditioneerde vrachtwagen van transportbedrijf Meijer. Na afleveren van de vleesvarkens en opleg van de biggen maakt Norbert de gangen altijd direct weer schoon. Ook in de (brij)voerkeuken en bij voeropslag staat hygiëne voorop. Puntjes op de i zijn daarbij de ondergrondse kadaverkoelingen die op beide locaties aanwezig zijn, ook al is de uitval gemiddeld maar 1,6 procent en is er vaak wekenlang geen uitval.
Biggen komen bij opleg altijd in een goed opgewarmde, droge afdeling. Een gezond klimaat bestaat in de ogen van Norbert uit veel frisse lucht zonder tocht. Dat bereikt hij met een ventilatieplafond en een winddrukkap aan de buitenkant. Het ventilatieprogramma is zo afgeregeld dat het goed is afgestemd op de varkens (aantal, leeftijd, temperatuur, seizoen etc).

Meer over Norbert Steenbreker bij Bedrijf in Beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer