Donkere dagen

Met gemengde gevoelens tik ik dit stukje, terwijl ik uit het raam kijk en me realiseer dat het om 16:00 uur al begint te schemeren. Het zijn de donkere dagen voor Kerst. Zo’n laatste column van het jaar is altijd een ‘terugkijk-moment’. Of een ‘vooruitblik-mogelijkheid’.

Eigenlijk weet ik niet zo goed wat te zeggen. Het jaar is voor mij om gevlógen. Het was mijn eerste volle jaar als ondernemer en dat heb ik geweten. Plannen gesmeed, uitgewerkt, uitgevoerd. En er ligt nog zóveel op de plank. Het was een uitdagend, vermoeiend en dynamisch jaar. In elk geval een jaar dat ik me altijd blijf herinneren.

Maar er is ook een andere kant. Toen ik aan dit avontuur begon, was ik vastbesloten écht iets voor de varkenshouderij te betekenen. Het verschil te maken. Samenwerkingen aan te gaan, een trainingsprogramma op te zetten, efficiëntie en kwaliteit te verbeteren in het delen van kennis. Een tikje naïef misschien ook. Het is best gelukt, maar de afgelopen weken ben ik ook een aantal keren gebeld. Door varkenshouders die hun abonnement beëindigden. Simpelweg omdat ze hun bedrijf moeten stoppen. Het raakte me. Terwijl ons trainingscentrum in de afbouwfase zit, zijn er gezinnen die nog nét boodschappen kunnen doen. Dat zijn óók de donkere dagen voor Kerst.

De varkenshouderij gaat een nieuwe fase in. En Varkens.nl gaat daarin mee.Dus naast een tikje naïef ben ikook trots. Op wat we bereikt hebben én op alle ondernemers die ons steunen. Ondanks die donkere dagen. We zullen dat vertrouwen niet beschamen. We waren niet gekomen waar we nu zijn, zonder álle varkenshouders van Nederland. Stopper of blijver, abonnee of niet. Dank jullie wel en het ga je goed in 2016.

Laten we hopen dat het snel weer wat lichter wordt.

Janneke Janssens

Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer