Lange adem nodig voor extra export op China

De handelsmissie vanuit de Nederlandse vleessector naar China is zeker geslaagd. Het betekent echter niet dat er op korte termijn al extra magen en andere bijproducten naar dit land kunnen worden geëxporteerd.

Jos Goebbels, voorzitter van de COV was een van de deelnemers aan de zware handelsmissie naar China. Tijdens die missie zijn er veel goede contacten gelegd op allerhande niveaus. Ten eerste zijn er goede contacten gelegd tussen de Chinese en Nederlandse overheid. Vervolgens is aangegeven dat Nederland open staat voor inspecties vanuit China. Ten derde zijn goede handelscontacten gelegd tussen importeurs en exporteurs.

Zeker op het punt van de varkensmagen moet Nederland laten zien hoe goed en hygiënisch ze worden behandeld. Inspecteurs vanuit China zullen dat komen beoordelen. Ter voorbereiding hierop is al een film gemaakt over het proces. Als de Chinese inspecteurs het proces goedkeuren ligt er potentieel een markt voor 80 miljoen euro.

Met alleen een groter marktaandeel in China is Nederland er niet. De COV richt haal pijlen ook op andere belangrijke Aziatische markten als Zuid-Korea, de Fillipijnen en zeker ook Japan. Voor een goede markttoegang tot dat laatste land is een snel handelsakkoord van belang. Nederland heeft nu namelijk nog te maken met hoge invoerrechten in dat land.

Door de export naar de Aziatische landen is de vierkantverwaarding van het varken flink te verbeteren. Voor een goede opbrengst blijft het echter van belang dat Nederland het varkensvlees op de Noordwest-Europese markt goed kan blijven afzetten. Dat blijft de kernmarkt. Hier moeten we het verschil maken door onze voorsprong op het gebied van welzijn, milieu en gezondheid.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer