Deense varkensvleesfusie afgeblazen

De fusie van de grootste varkensvleesverwerker van Denemarken Danish Crown en de Deense varkensvleesverwerker Tican gaat niet door. De Deense mededingingsautoriteiten hebben daar een stokje voor gestoken. Die vinden dat, ondanks de toezeggingen om onderdelen van de nieuw te vormen fusieonderneming te verkopen, de concurrentie om het varken en de afzet van varkensvlees in Denemarken te ver afneemt.

Erik Bredholt voorman van Danish Crown is verrast en hevig teleurgesteld door het noodgedwongen moeten afblazen van de fusie. De verwerking en afzet van varkensvlees is volgens hem meer een meer een internationaal gebeuren. Om concurrerend te blijven werken, zouden de grenzen van Denemarken niet belemmerend moeten zijn. De uitspraak van de mededingingsautoriteiten zal volgens Bredholt de verdere ontwikkeling van de Deense varkensvleesindustrie beperken.

Dit in tegenstelling tot de ontwikkeling in de Deense retail. Retailers verkopen steeds meer vleesproducten uit verschillende delen van de wereld. Ongeveer een vijfde deel van de totale vleesomzet in Deense supermarkten komt volgens Bredholt van buiten het Scandinavische land.

Danish Crown slachtte en verwerkte in 2013-2014 rond de 22 miljoen varkens (inclusief internationale activiteiten). Tican verwerkt per jaar rond de 1,9 miljoen slachtvarkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer