Workshop GD over aanpak PED

Diarree bij varkens met als oorzaak milde PED steekt de kop weer op. GD heeft circa tien PED-besmettingen vastgesteld. De milde PED-variant zorgt voor een schadepost van gemiddeld 5 euro per varken op vleesvarkensbedrijven en 40 euro per zeug op vermeerderingsbedrijven.

Goede hygiëne is cruciaal om PED-besmettingen te voorkomen of om na besmetting het bedrijf weer PED-vrij te krijgen. Denk hierbij de belangrijkste besmettingsroutes: diertransport, aanvoer van besmette biggen, erfbetreders, mestverwerking en -transport en ongedierte.
Het PED-virus is in gevoelig voor alle desinfectiemiddelen. Omdat het virus meestal in de mest zit, heeft een oxiderend desinfectiemiddel (waterstofperoxide en perazijnzuur) de voorkeur.

Als checklist voor varkenshouders stelt GD hygïeneprotocollen beschikbaar. Daarnaast organiseert GD Academy workshops over de aanpak van PED. Hiervoor kan een varkenshouder zich aanmelden. Per telefoon (0570) 660551 of per mail M.d.witte@gddiergezondheid.nl.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer