Vitaliteit

De varkenssector krijgt 10 miljoen euro voor het werken aan een ‘Vitale Varkenshouderij’. Geweldig dacht ik, die steun. Maar wat is dat eigenlijk ‘Vitale varkenshouderij’? Vitaal is net zo’n containerbegrip als ‘duurzaam’ of ‘mindfull’. Je hebt wel een idee van wat het zou kunnen zijn, maar echt concreet is het niet.

Het risico bestaat, dat een groot deel van het geld eerst op gaat aan het schrijven van wollige analyses door duurbetaalde adviseurs. En volgens mij heeft de varkenshouderij juist behoefte aan concrete plannen. Praktische handvatten, duidelijke stappen en meetbaar resultaat. Laten we het geld vooral besteden aan de uitvoering.

Toen ik verder dacht, realiseerde ik me dat we al lang bezig zijn met ‘vitaliteit’. Maar op een heel praktisch niveau. Al jaren werken we aan de vitaliteit van onze biggen. Blijkbaar weten we drommels goed wat vitaliteit is. Want we hebben een heel pakket aan ondersteunende maatregelen opgenomen in het bedrijfsmanagement.

Laten we het dus vooral niet moeilijker maken dan het is. Een vitale big is een big die snel opstart, vlot drinkt en zich weet te handhaven in een toom. Waar er op dat vlak iets ontbreekt ondersteunen we. In fokkerij (lange termijn), omgeving (middellange termijn) en management (korte termijn).

Volgens mij zijn we goed op weg om de bigvitaliteit te verbeteren. Het aantal levend geboren biggen neemt toe, maar het percentage uitval niet. We zijn er nog niet, maar er is een basis. Ik stel voor om die als metafoor te gebruiken voor sectorvitaliteit. Wat is er nodig om op korte, middellange en lange termijn de vitaliteit in onze sector terug te krijgen? Het zekeren van de (biggen)export, het inrichten van de bedrijfsstructuur daar omheen en het borgen van de kwaliteit op de bedrijven. En dan is de cirkel voor wat betreft bigvitaliteit ook weer rond.

Plan gemaakt, op naar de uitvoering!

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer