Vertraging mestverwerker nog ongewis

Hoeveel vertraging mestverwerker MACE op gaat lopen is momenteel nog onduidelijk. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant eisen een Milieueffectrapport (MER), ook al leek dat in eerste instantie niet nodig. Tot nu toe is voor mestverwerkingsinstallaties de Omgevingsvergunning (WABO) voldoende gebleken. Die procedure duurt 26 weken.

In theorie hoeft een projectMER, zoals die nu voor MACE nodig is, niet veel langer te duren, aldus de woordvoerder van de provincie. Tenminste in het geval dat alle punten: verkeer aantrekkende werking, geuroverlast, fijnstof en effluentlozing goed zijn onderbouwd en aan de eisen voldoen.

Dat MACE aan alle punten voldoet is volgens Frans Meulenmeesters, varkenshouder en woordvoerder van MACE wel zeker. “We hebben dat allemaal goed onderbouwd en de experts mogen daar gerust naar kijken. Maar we zijn bang voor vertraging door de inspraakprocedures. En dat kunnen we niet hebben. We moeten zo snel mogelijk van start.”

De mestverwerkingsinstallatie van MACE is gepland op een voormalige veehouderij nabij Landhorst en Venhorst. De installatie krijgt een verwerkingscapaciteit van 500.000 ton mest per jaar. Vanwege de maatschappelijke onrust die is ontstaan in met name Landhorst heeft GS toch een MER nodig geacht.

Lees meer over MACE.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer