Koks en varkensvlees: we kunnen trots zijn!

'Innovatieve genen' was de titel van ons Topigs Norsvin Event 2015. Tijdens twee avonden werden in de week van 5 oktober in volle zalen verteld waarom we deze titel gekozen hebben. Het ging over samenwerken en -werking, vooruitgang en innovatie, delen van kennis en support en het maken van verschillende kruisingscombinaties voor de juiste afzetmarkten. Doel van dit alles is ondersteuning te geven voor duurzame en rendabele bedrijfsvoering van onze klanten.

Afsluiter van de avond was een kok: Pim Haaksman. Die begon te vertellen met sprekende beelden over varkensvlees. Ons varkensvlees. Zijn boodschap: varkensvlees is een prachtig product en koks zijn er dol op. Het is niet ongezond en vet is nodig, ja hard nodig voor de juiste smaak.

Hij gaf ook een opsomming van gerechten met varkensvlees en beroemde koks en wat die ermee konden maken. En dan merk je dat er veel variaties met ons varkensvlees mogelijk zijn. Wat koks kunstig en met alle mogelijke technieken voor geweldige combinaties van heerlijk spek, schouder en procureur kunnen maken. Kortom: het is ongelofelijk wat er mogelijk is met het smaakvolle en prachtige product. Wij mogen trots zijn op ons product. U als varkenshouder, de producent van dat varkensvlees kunt en mag dat ook zijn.

In dit geval spreekt het voor zich dat onbekende gerechten zeker niet onbemind maken. Ik moet bekennen dat ik namelijk voor het eerst sinds jaren weer zuurkool gegeten heb. Oké wel op en bedje van in de barbecue gerookte varkensworst natuurlijk. Want het door Topigs Norsvin gesponsorde European All Star BBQ team - de Europese top - maakte op de avonden superlekkere hapjes met varkensvlees klaar.

Tijdens het informele gedeelte na de presentaties wisselde ik met een aantal aanwezigen van gedachten. Ook bij hen proefde ik hun trots en passie. Open staldagen die veel bezoekers trokken, enthousiaste schoolklassen noem maar op. Mijn idee is dat wanneer wij onze trots kunnen overdragen aan onze buurman of buurvrouw, het onbekende stukje gezond en lekker varkensvlees wel eens meer bemind kan worden dan nu het geval is.

En als je die verhalen over lekker varkensvlees hoort, realiseer je je ook dat met ik met mijn adviezen op gebied van voeding niet alleen een bijdrage lever aan goede productie en rendement op uw bedrijf. Het is ook een bijdrage aan dat lekkere stukje voedsel voor zovelen en waar koks van watertanden vanwege zijn smaak en vele mogelijkheden. Laat ik besluiten met: lekker eten is vet genieten van ons gezonde varkensvlees.

Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer