Aan de regiegroep “Vitale Varkenshouderij”!

Daar komt ze binnen. Minister Dijksma met 30 miljoen euro op zak voor de agrarische sector, waarvan 10 miljoen voor de varkenshouderij. Deze euro’s worden besteed aan de varkenssector voor een toekomstgerichte herstructurering en het versterken van marktkracht en marktoriëntatie. Ondernemers die hun bedrijf willen verplaatsen naar een bedrijfslocatie met meer aandacht voor dierenwelzijn en milieu kunnen op steun rekenen.

De regiegroep “Vitale varkenshouderij” werkt aan de voorstellen tot verbetering. Het is de grote vraag wat toekomstgericht is en welke herstructurering hiervoor nodig is.

Naar mijn mening kunnen we nog meer aandacht en geld uitgeven aan dierwelzijn en milieu, maar dat heeft tot nu toe alleen kostenverhogend gewerkt. Het kan een goede keuze zijn als hier ruime vergoedingen tegenover staan. Terugkijkend naar het verleden zijn deze vergoedingen meestal van tijdelijke aard. Het verleden is in deze gelukkig geen garantie voor de toekomst!

Als de regiegroep wil werken aan herstructurering van de varkenshouderij zal naar mijn mening gedacht moet de worden aan kostenverlaging en versterking van de concurrentiepositie.

- Welke kosten zijn afwijkend hoog in vergelijking met onze concurrent collega-landen en welke maatregelen werken kostenverlagend? Herstructurering van de wetgeving voor mestverwerking en mestaanwending.
- Duurzaam varkens houden door het beschikbaar stellen/opwaarderen van reststromen die ingezet kunnen worden om voerkosten verder te verlagen.
- Zet die 10 miljoen euro in om innovatie-onderzoek te initiëren bij Universiteit Wageningen.
- Kunnen betere en meer biggenopfokplaatsen bijdragen aan kwalitatief betere biggen? Die een beter rendement opleveren voor de vermeerderaar én de vleesvarkenshouder.

Mij houdt het allemaal bezig. Een betere concurrentiepositie leidt versneld tot betere rendementen, een sterkere varkenshouderij en het voorkomt een koude sanering!

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer