Resistentie voor het eerst gedaald

Goed nieuws: de resistentie van bacteriën in de varkenssector daalt. Dat meldde Hetty van Beers, directeur van de SDa tijdens de opening van de proefstal van MS Schippers. Zij baseert haar opmerking op de resultaten van onder meer het Maran-rapport over het jaar 2014.

Het is voor het eerst dat er melding is te maken van het dalen van de resistentie. Goed nieuws dus. Het betekent dat de Nederlandse varkenssector volgens Van Beers op de goede weg is met het verminderen van het antibioticagebruik. De directeur vond het prettig dat ze dit nieuws kon melden. “Nu is het duidelijk dat de sector verder moet gaan op de ingeslagen weg.”

Voor dit jaar staat een reductie van 70 procent van het gebruik op de wensenlijst van het ministerie. De teller staat echter pas op 58,3 procent ten opzichte van 2009. Of de 70 procent haalbaar is, is nog de vraag. Aanpak van de slechtst presterende bedrijven is hard nodig. “Een verlaging van 8 naar 7 dierdagdoseringen is prima”, zegt Van Beers. “Maar het helpt beter als we bedrijven met 50 dierdagdoseringen naar 40, of minder krijgen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer