Loeren

Wellicht roept het woord loeren bij u niet direct iets positiefs op. Het is indringend kijken. Misschien is loeren nog wel erger dan gluren, dat gebeurt tenminste meestal nog stiekem zonder dat het “slachtoffer” het door heeft. Loeren heeft iets van je prooi opzichtig voortdurend in de gaten houden om uiteindelijk doeltreffend toe te slaan.

Als het gaat om de controle van varkens is het oppassen geblazen dat we de juiste focus houden. We zijn geneigd om dingen die niet goed gaan minder erg te vinden omdat ze al jaren zo gaan. We vergelijken met gisteren in plaats van met de gewenste norm. Bedrijfsblindheid wordt het ook wel genoemd.

Ook voor erfbetreders is het niet altijd gemakkelijk om precies te zeggen wat ze vinden. Commerciële belangen maken het lastig om kritisch te zijn, daarnaast kan het zijn dat ze zelf onderdeel uitmaken van het probleem vanwege eerdere keuzes waar ze bij betrokken zijn. Hoeveel ruimte geeft de ondernemer je om kritiek over het dagelijks management te geven? Voor je het weet lig je namelijk zelf buiten als erfbetreder.

Misschien is een goede tip om eens geheel anders naar de varkens te kijken. Op een andere manier en misschien ook eens op een ander moment met een andere mindset. Doe dan ook niet tegelijk de routinematige zaken die je normaal in een rondgang doet. Blijf eens gewoon een kwartier staan bij een hok en kijk alleen. Kijken, kijken en nog eens kijken. Neem alles waar, neem alles in je op. Ga niet met elkaar in discussie maar vertel elkaar hooguit wat je waarneemt. Kleur van de huid, lengte van het haarkleed, buikvulling, afwijkend gedrag, rode ogen of zwarte strepen uit de traanbuis, snotterige neuzen, hoesten, niezen kuchen, kleur en consistentie van mest, er valt zoveel waar te nemen.

Kijk ook speciaal naar de kritische momenten in de varkenshouderij. Opleg van de biggen en hoe ze opstarten. Maar ook voerovergangen en momenten van verminderde voeropname. We leven in een tijdperk van “meten is weten”. Toch heb ik een heel aantal zaken opgenoemd die moeilijk meetbaar en kwantificeerbaar zijn maar wel het uiteindelijke resultaat bepalen. Ga pas nadenken over oplossingen en aanpassingen als je het eens bent over de waarnemingen.

Een varkenshouder profiteert het meeste van een adviseur als hij die de ruimte geeft om kritisch te zijn. De adviseur moet beloont worden voor zijn kritische houding.

U zult begrijpen dat ik in de stal een groot voorstander ben van loeren. Volgens mij ga je van loeren gewoon beter boeren!

Kasper Bekker
Adviseur keten vleesvarken-slacht Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer