'Niets nieuws’ bespaart 4,50 euro

Met ‘niets nieuws’ is 4,5 euro per afgeleverd vleesvarken te besparen. Met ‘niets nieuws’ bedoelt Mart Smolders, divisiemanager varkens bij MS Schippers dat een varken behoefte heeft aan schone omstandigheden en schoon drinkwater. “Dat stond al in het Handboek Varkenshouderij in de zestiger jaren. Nu gaan we dat ook in praktijk brengen, zei hij bij de opening van De Raamloop de proefstal voor vleesvarkens van Schippers.

Volgens R&D Manager Victor van Wagenberg is het in praktijk brengen helemaal niet zo moeilijk. “We bouwen dat op rond vier pijlers. Op de eerste plaats zorgen we voor een goede coating van alle vloeren en wanden waar de varkens mee in aanraking komen. In een kalkzandsteen kan bijvoorbeeld wel 450 milliliter water trekken. En als er water in kan, kunnen er ook ziektekiemen in.”

Tweede pijler is het goed reinigen en ontsmetten. “Reinigen met een vetoplossend middel, anders krijg je de ziektekiemen niet weg. Dan kun je de 50 miljoen ziektekiemen per vierkante centimeter terugbrengen tot 500.” Een goede bestrijding van ratten, muizen en ook vliegen is de derde pijler. Als laatste dan het schone drinkwater. Al binnen enkele weken na opleg zit er een biofilm in het drinkwatersysteem. Dat vraagt om voortdurende behandeling.

Deze vier maatregelen gaat Schippers in de Rendementafdeling vergelijken met een reguliere afdeling. Dat moet een besparing van 4,50 euro per afgeleverd varken opleveren en ruim 17 euro per varkensplaats. De eerste resultaten waren al zichtbaar. De biggen in de Rendementafdeling waren in twee weken tijd 11 kilo gegroeid, tegen 7 kilo in de reguliere afdeling. ‘Top of the bill’ is Project X, daar komen de biggen te liggen die in de HyCare stal zijn geboren. Die biggen blijven als toom bij elkaar en elke vorm van kruisbesmetting wordt voorkomen. Dat moet tot nog betere scores leiden. Een groei van 1100 gram en een nog betere voederconversie zorgen voor een extra opbrengst van mogelijk wel 45 euro per plaats.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer