Nederland 10 stappen voorop

Op het gebied van antibioticagebruik loopt Nederland 10 stappen voor op heel wat Europese lidstaten. Dit voordeel zou de varkenssector moeten gaan uitnutten, nu de EU nieuwe richtsnoeren lanceert over antibioticagebruik. Dat vindt John Vonk, voorzitter vakgroep Varkens van de KNMvD.

De Richtsnoeren voor antibioticagebruik zijn op 11 september 2015 door de Europese Commissie uitgevaardigd. Een richtsnoer is dan wel niet zo dwingend als een verordening, maar de lidstaten zullen er volgens Vonk wél mee aan het werk moeten.
Bij het bestuderen van de Richtsnoeren ziet Vonk niet zo veel spannende zaken voor de Nederlandse varkenshouders. “Strikte regels omtrent het gebruik van antibiotica in voer en drinkwater kennen we in Nederland al. Dat is in lang niet alle Europese landen het geval. Ook de regels omtrent het in voorraad hebben van medicijnen zullen voor veel Europese lidstaten vergaand zijn. De Nederlandse inbreng in de nieuwe Richtsnoeren is dus duidelijk herkenbaar.”

Een punt uit de Richtsnoer waar we in Nederland nog wel aan moeten werken is de scholing over antibioticagebruik. Vonk: “De mensen die in de stal daadwerkelijk de handelingen uitvoeren zijn niet altijd bewust bezig met antibiotica en de gevolgen van verkeerd gebruik.”
Op een paar puntjes had het voor wat betreft Vonk nog wel beter gekund. In de Richtsnoer wordt bijvoorbeeld Lawsonia (PIA) genoemd als aandoening waarbij veel antibiotica worden ingezet. Maar niet de optie om daartegen te gaan vaccineren. Hij mist ook de aanpak van Streptokokken. “Dat is wel een belangrijke oorzaak van antibioticagebruik.”
 

Lees hier de gehele Richtsnoer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer