EU heeft oog voor varkenshouders

NVV en LTO zijn blij met de 29,9 miljoen euro die de Europese Commissie (EC) beschikbaar stelt voor steun aan Nederlandse varkens- en melkveehouders. “Het is het op drie na hoogste bedrag van de 28 lidstaten. EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma heeft ons inziens het maximale eruit gehaald en is haar belofte om voor ons te knokken, nagekomen.”

Dat zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen Eric Douma van LTO Varkenshouderij in reactie op de uitkomst van de extra Landbouwraad in Luxemburg. Deze ging speciaal over extra steunmaatregelen voor de Europese agrarische sector. De bijna 30 miljoen euro maakt onderdeel uit van de door de EC beloofde 500 miljoen euro.

De Nederlandse eis vanuit NVV en LTO om als lidstaat zelf het geld te kunnen verdelen is eveneens ingewilligd. Dus het geld kan ook ingezet worden voor een maatregelenpakket voor varkenshouders. NVV en LTO gaan nu met EZ in gesprek om te bekijken hoe het steunpakket precies verdeeld wordt en hoe de maatregelen aansluiten op het traject ‘Vitale Varkenshouderij’ dat de POV in gang heeft gezet. Dit traject moet zorgen voor een herstructurering van de Nederlandse varkenshouderij en dient varkenshouders meer rendement en marktkracht te geven. Dijksma heeft eerder al aangegeven dit traject versneld te willen uitvoeren en er nauw bij betrokken te willen worden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer