Schuttert: Retailers nemen de regie

Varkenshouders krijgen alleen betere prijzen als iemand de regie voert. Volgens varkenshandelaar en varkenshouder Jan Schuttert, gaat dat de retail worden. Dit zei hij tijdens de Denkaday in Voorthuizen. Schuttert ging in op de donkere wolken die momenteel boven de sector hangen. “In mijn loopbaan heb ik veel malaise meegemaakt, zoals de varkenspest en mkz. Telkens kwam de sector er weer bovenop. De huidige crisis is echter wel anders. De kosten zijn in Nederland door alle wettelijke maatregelen flink gestegen.”

Om nu uit de problemen te komen, zijn geen nieuwe regels nodig. Wel zou het volgens Schuttert goed zijn als de overheid de vergunningen van varkenshouders opkoopt voor 50 euro per vierkante meter staloppervlak. De vrijkomende varkensrechten zijn dan te gebruiken voor het verlenen van fosfaatrechten aan knelgevallen bij melkveehouders.

Nederlandse varkenshouders mogen er volgens Schuttert niet op vertrouwen dat ze in China een goede afzetmarkt vinden. “Wel voor poten, koppen en dergelijke. Niet voor de hammen en andere hoogwaardige delen; daar moeten we binnen de regio afzet voor vinden.” Diverse partijen hebben al getracht om hier de regie op te voeren, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Alleen Westfort lukt het samen met KDV. Schuttert ziet nu dat de supermarkten het heft in handen nemen. Lidl laat varkens die in Nederland onder het Beter Leven Kenmerk en Varken van Morgen zijn grootgebracht, slachten in Duitsland. “Bij onze oosterburen zijn de slachtkosten het laagste, omdat er 22 uur per dag, zes dagen in de week mag worden geslacht.”

Het vlees komt, weet Schuttert, terug bij MeatFriends die het verwerkt en bij supermarkten afzet. “Lidl heeft Nederlands varkensvlees in het schap liggen dat afkomstig is van varkensbedrijven die voldoen aan extra eisen, zoals meer vloeroppervlak per dier. Een varkenshouders krijgt hiervoor een extra vergoeding van 8 euro per dier. De handel heeft de taak om varkens te leveren die aan de juiste specificaties en extra eisen van supermarkten voldoen.” 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer