Russische boycot en solidariteit

Diverse media melden dat de Russische boycot Nederland wel een half miljard euro per jaar kost vanwege verminderde uitvoer van groenten, zuivel en vlees. Omgerekend per hoofd van de bevolking is dat een kleine 30 euro. Op zich lijkt dat niet zo veel, maar dat is het wel als dit bedrag afgewenteld wordt op een zeer klein aantal personen of bedrijven.

Zoals uit de opsomming van de producten die onder de boycot vallen blijkt, zijn het allemaal agrarische producten. Bovendien weten we van de prijsvorming van dit soort producten dat een kleine verandering in de vraag een mega verandering in de prijs tot gevolg heeft. De bekende prijselasticiteit van de vraag. Een daling van 2% van de vraag kan zomaar 10% daling van de prijs tot gevolg hebben.

De directe schade voor de agrarische bedrijven als gevolg van de Russische boycot is dan ook vele malen groter dan de 500 miljoen waar over wordt gesproken. Voor een gesloten varkensbedrijf met 400 zeugen betekent een opbrengstderving van 0,10 euro per kilo vlees een bedrag van meer dan een ton op jaarbasis.

De enige oplossing die ik kan bedenken om deze schade met een politieke oorzaak eerlijk over alle burgers te verdelen, is het invoeren van een belastingmaatregel. Solidair zijn hoort bij een democratie. Ook “oneerlijke” lasten dienen eerlijk te worden verdeeld. De opbrengst van deze maatregel zou via een verdeelsleutel aan de varkenshouders moeten worden uitgekeerd in de vorm van een bedrag per big en per vleesvarken.

Toch raar, als Nederlandse staatsburgers waar ter wereld ook worden aangevallen, dan zal de Nederlandse overheid er alles aan doen om deze staatsburgers te helpen. Nu onze agrarische staatsburgers economisch worden aangevallen, doen we niets en laten het gewoon gebeuren!

In een democratie bepaalt de meerderheid van stemmen. De meerderheid is echter geen varkenshouder. Toch ga ik er van uit dat de meerderheid wel een gevoel voor rechtvaardigheid heeft en van daaruit acteert.

Kasper Bekker
Adviseur keten vleesvarken-slacht Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer