'yakult' voor varkens genomineerd

De Brabantse varkenshouderijfamilie van Asten is in de categorie Agri & Food genomineerd voor de Herman Wijffels prijs. Hun ‘Yakult’ voor varkens wordt gemaakt door een mengsel van grondstoffen te fermenteren met melkzuurbacteriën. Het procedé is op het Limburgse bedrijf Ashorst samen met Weda Holland en Forfarmers ontwikkeld.

Het verkregen mengsel na fermenteren, ferment genaamd, wordt opgenomen in het rantsoen voor de varkens. Het heeft een lage pH (ongeveer 3,4). Zeugen, maar met name biggen, vinden deze toevoeging lekker, wat zorgt voor een goede opname. De biggen doen het goed op het zure drankje. Ze krijgen een mooie blozende roze kleur.

De maagdarmflora ontwikkelt zich beter door de aan voer toegevoegde voorgefermenteerde bestanddelen. Het leidt tot een betere vertering. Verder worden schadelijke bacteriën zoals Entrobacteriën en Salmonella’s geëlimineerd door de lage pH van het ferment. De gezondere darm leidt tot een betere algehele gezondheid , waardoor minder medicijnen nodig zijn.

Verder verhoogt de voorfermentatie de viscositeit waardoor het mengsel stroperig wordt. Hierdoor is het mogelijk het aandeel droge stof in het brijvoerrantsoen te verhogen. De biggen nemen daardoor meer voer op. Verder daalt de mestproductie omdat er minder water in het voer zit.

De volgende fermentatiestap met meer eiwit in het rantsoen is nog duurzamer. Naast tarwe en gerst worden dan ook eiwitproducten zoals raapschroot en rogge gefermenteerd. Hierdoor verbetert de eiwitkwaliteit van deze producten, die daardoor het niveau van sojaschroot naderen. Een deel van het sojaeiwit kan op deze manier worden vervangen door regionaal geteelde koolzaad of rogge. Dit past naadloos in de doelstellingen van de Nevedi om meer regionaal geteelde eiwitgewassen in het voer te mengen.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer