Mens dé risicofactor op varkenspest

Menselijke fouten blijven het allergrootste risico bij de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP). De kans dat het via (steek)vliegen binnenkomt, daar gelooft Willie Loeffen, varkenspestdeskundige bij het CDI niet in. Op het grote Deense bedrijf in Litouwen waar vorig jaar AVP is uitgebroken, heerst wel het idee dat het met vliegen binnen is gekomen, meldt PigProgress.

Loeffen vindt het lastig om te oordelen over een individueel geval, maar hij gaat er vanuit dat het zeer waarschijnlijk toch een menselijke fout is. Het bedrijf heeft dan wel strenge hygiëne-eisen, maar het kan toch via vlees of vleeswaren die een van de medewerkers mee heeft genomen binnen zijn gekomen. Of via besmet gras of graan vanuit de omgeving.

De AVP blijft in het oosten van Europa voor problemen zorgen. In juni waren er 89 uitbraken, voornamelijk onder wilde zwijnen en op een paar back-yard farms. Het risico dat het via wilde zwijnen in West-Europa komt blijft desondanks vrij klein.

Loeffen: “Er zitten grote gebieden tussen waar weinig wilde zwijnen zijn. Via transport is het risico ook niet heel erg groot. Zeker als de maatregelen als dubbele reiniging en ontsmetting voor transportmiddelen afkomstig uit de risicolanden overeind blijven. Om AVP over te dragen is vrij veel virus nodig. Het klassieke varkenspestvirus is wat dit betreft vele besmettelijker. Het grootste risico dat AVP naar het westen komt, blijven meegebrachte besmette vleesproducten die door menselijke fouten bij de varkens terecht komen.”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer