Regie op biggenkwaliteit broodnodig

De afgelopen weken waren de prijzen voor biggen in Nederland torenhoog. Hiermee was ons land koploper binnen de EU, constateert Jan Schuttert van Handelshuis Schuttert. “Zoiets is onmogelijk voor een land dat steeds zwaarder op de export van biggen leunt. Onze te dure biggen van een niet onbesproken kwaliteit afzetten in het buitenland is bijzonder lastig. Ook Nederlandse vleesvarkenshouders kunnen niet uit de voeten met die te hoge biggenprijzen. Hun marges zijn al flinterdun.”
Op 12 februari sprak Schuttert collega handelaren toe in het Brabantse Haren (bij Oss) tijdens het TOPIGS Handelaren Platform. Volgens hem is het de hoogste tijd dat de knop bij zowel de handel als varkenshouders om gaat. Het belang van biggenexport neemt met het jaar toe. Daarom moet de kwaliteit van Nederlandse exportbiggen omhoog. “Er moet regie komen op het produceren van Nederlandse biggen met een High Level-predicaat. Ze moeten 100 procent zijn en conform afspraak”, betoogt hij. “Met biggen die op 28 dagen zijn gespeend, voldoende ruimte in de biggenopfok hebben gehad en een goed veterinair begeleid zijn, daar kunnen we in het buitenland mee op weg. Maar ook een goede uitstraling van het varkensbedrijf telt mee. Daarom pleit ik voor een onafhankelijke certificering voor exportwaardige zeugenbedrijven.”

Twee biggenprijzen
Logisch is het volgens Schuttert dat er dan een twee prijzensysteem voor biggen ontstaat. Een biggenprijs voor afzet in Nederland en een prijs voor exportbiggen. Daarnaast strijdt hij voor een 1-loketfunctie voor export van biggen per afzetmarkt. Een regisseur voor de Duitse biggenafzet, één voor Oost- Europa e één voor de Zuid-Europese landen. “Dit vergt een flinke inspanning en regie.”
Beter samen werken binnen de varkenshandel is broodnodig, meent Schuttert. “We zouden een voorbeeld moeten nemen aan de paardenhandel. Toppaarden worden duur verkocht maar voldoet het dier niet aan de kwaliteit zoals afgesproken, dan gaat het retour eigenaar.” Varkensexporteurs moeten volgens de handelsman samen zien te voorkomen dat de buitenlandse afzetmarkt wordt verziekt door partijen die binnendoor gaan. “Zeg nee tegen een varkenshouder die zijn zaakjes niet op orde heeft. Zoek elkaar op en spreek hier met elkaar over”, benadrukt Schuttert. “Zo’n klant ben ik liever kwijt, dan dat ik achterblijf met een lege portemonnee.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer