Puzzelen om voerkosten te verlagen

Op het vleesvarkensbedrijf van Peter en Toos van Els uit Elsendorp blijven ze hun computergestuurde droogvoerinstallatie optimaliseren om de voerkosten te verlagen. De grootste slag is te behalen met het voeren van losse grondstoffen aan hun 3.350 vleesvarkens. 

Zo heeft Peter onder meer CCM verstrekt. Dit leverde niet het resultaat op dat Van Els ervan verwacht had. “Te droge CCM en te sterk dalende grondstofprijzen gaven niet het gewenste rendement.”

Maar ook het verstrekken van gemalen graan werkte niet. Van Els: “Door ontmenging in de voerinstallatie en de voerbak konden de varkens niet de juiste voersamenstelling opnemen. De voerconversie steeg hierdoor met 0.10. Bovendien zorgden de niet verteerde vliesjes van de gemalen gerst ervoor dat er een korst in de mestput ontstond. Hierdoor kwamen er meer vliegen in de stal.”

Om de groeicurve te optimaliseren weegt Peter van elk aangevoerd koppel varkens 48 varkens. Een hok van 24 gelten en een van 24 beren wordt vijf maal gedurende het groeitraject gewogen. “Door tussentijds de groei te berekenen wordt duidelijk in welk groeitraject verbetering mogelijk is”, zegt hij. “Zo breng ik de werkelijke groeicurve in beeld en kan ik de voercurve er nog beter op afstemmen. Hiermee verwacht ik nog een halve cent te besparen op de voerkosten per kilo groei.”

Sensoren in de voerbakken om het tijdstip van leegkomen vast te stellen, is mogelijk een optie om de resultaten te verbeteren. Varkens waarbij de voerbak enkele uren per dag leeg is, hebben meer honger waardoor hun voeropname stijgt. “Bij beren verhoogt dit mogelijk de voeropname en neemt de groei per dag toe”, aldus Van Els.

Kijk voor meer beelden bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer