Doen waar je goed in bent

Afgelopen weekend was ik op stage in de Vogezen. Dat was niet om mijn kennis over voeding en fokkerij te verrijken. Ik was op hoogtestage voor mijn deelname op 4 juni aan de uitdaging van Big Challenge. Want 1.600 kilometer trainen met wat hoogtemeters in Zuid-Limburg is niet voldoende. Kortom: het tegen een echte berg op fietsen was noodzakelijk. Met enkele van mijn teamgenoten ging ik dus eens fiks trainen.

Deze tocht was eigenlijk al een maand geleden begonnen. De te fietsen routes werden uitgewisseld, hoogtemeters bekeken en bekritiseerd. Oude ervaringen kwamen bovendrijven, tips vlogen over de groepsapp. De voorbereiding koste bijna net zoveel inspanning als de fietstocht zelf.

Onderweg naar de Vogezen kwam de navigatie. Bestemming ingeven en klakkeloos volgen is meer mijn ding. Echter mijn collega die reed het eerste stuk zonder navigatie. Pas op driekwart gaf ie de eindbestemming in. "Alleen gebruiken als het echt nodig is", zei hij.  "Ik heb namelijk ook een briefje waar de wegnummers op staan. Die navi’s geven niet altijd de beste route."

In de Vogezen keek ik eerst verwonderd naar de indrukwekkende bergen voor we met de fietstocht begonnen. Ieder ging op eigen tempo tegen de bergen omhoog. Ik moet zeggen: Dat klimmen ligt mij wel.

Echter boven op de berg aangekomen moet er nog iets gebeuren. U raadt het al:  afdalen. En dit is iets wat mij totaal niet ligt. Afdalen is niet leuk, gevaarlijk en zeer onvoorspelbaar. Met kramp in mijn handen en gloeiend hete velgen kwam ik telkens enkele minuten later beneden aan dan mijn collega’s.

Mijn ervaringen met de hoogtestage wil daarom omzetten in tips voor de varkenshouder:
- Op gevoel worden geen duurzame presentaties gehaald. Voorbereiding, elke dag weer, is noodzakelijk.
- Blind achter de markt aan lopen is zeer onverstandig en zorg voor een backup.
- Deel ideeën en ervaringen met collega’s. Dat houdt je scherp en geeft gezonde spanning.
- Doe alleen zelf waar je goed in bent. Als je goed kunt klimmen betekent het nog niet dat je goed kunt dalen.

4 juni ga ik de berg op. Fietst u in gedachte met mij mee als een goed team?

Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Kijk op de Opgeven is geen optie-site van Chris.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer