Biologisch focust op welzijn en mest

Zeven onderzoeksprojecten voor de biologische landbouw- en voedingssector zijn gehonoreerd door het ministerie van Economische Zaken. Zo verstevigt de biologische sector de aansluiting bij de topsectoren, stelt ketenorganisatie Bionext

Een van de projecten is het onderzoek naar het houden van biologische varkens zonder ingrepen. e sector streeft naar het probleemloos houden van hele vleesvarkens. Oftewel: het houden van dieren met een intacte krulstaart en beren zonder berengeur en ongewenst berengedrag door onder meer een goed bedrijfsmanagement. In dit project wordt gewerkt aan het verminderen van welzijnsproblemen door optimaal tegemoet te komen aan het natuurlijk gedrag. Bovendien wordt een systeem van groepszogen in het onderzoeksproject meegenomen.

Naast het welzijnsonderzoek is er geld vrijgemaakt voor mestprojecten. Zo wil de sector dat biologische akkerbouwers zo veel mogelijk biologische varkensmest gebruiken. Omdat deze mest veel fosfaat bevat kan de aanwendingsruimte voor stikstof niet optimaal benut worden. Via voeding en mestbewerking kan mogelijk de excretie van fosfaat verlaagd worden en is de vervluchtiging van ammoniak te beperken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer