Kraamhok op Europese agenda

In Nederland stimuleert het Ministerie van EZ innovaties die de mogelijkheid bieden voor het ontwikkelen van onderscheidende marktconcepten. Het verplichten van één stalsysteem of een bepaald type kraamhok belet volgens EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma verdere innovatie. Zij wil het Pro Dromi stalsysteem met vrijlopende kraamzeugen dan ook niet verplichten.

Wel pleit zij eind april tijdens de internationale welzijnsconferentie Varkens voor een Europese standaard voor kraamhokken waarbij zeugen meer onderling contact kunnen hebben. In Kopenhagen gaat zij dat onder de aandacht brengen van Deense en Duitse collega’s.

Een ander aandachtpunt is het aanbieden van nestmateriaal in kraamhokken. Dat is een Europese verplichting tenzij de gebruikte mengmestmethode dit niet mogelijk maakt. Tot voor kort bestond nestmateriaal voornamelijk uit organisch materiaal als stro. Dit zorgt voor verstoppingen in de mestputten, waardoor Nederlandse varkenshouders massaal gebruik maken van de uitzonderingsclausule.

De jute zak als nestmateriaal vormt volgens Dijksma geen gevaar vormt voor verstopping. Daarom gaat zij met de varkenssector in gesprek over de verspreiding van de bestaande kennis en ervaringen van deze toepassingsvorm.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer