Vrij worden van milde PED vlot gelukt

Door secuur te werken is het eerste vleesvarkensbedrijf dat besmet raakte met de milde variant van PED weer officieel vrij van het virus, meldt GD. Het blijkt niet noodzakelijk om het bedrijf eerst geheel leeg te draaien.

Op het betreffende vleesvarkensbedrijf is direct na het constateren van PED strikt op de hygiëne gelet. Belangrijk hierbij blijkt de routing: de verzorger moet eerst langs de onbesmette afdelingen en pas als laatste naar de besmette afdelingen. Daarnaast zijn er tussen de afdelingen ontsmettingsbakken geplaatst en is de muizenbestrijding grondig aangepakt. Door deze maatregelen is het gelukt om te voorkomen dat het hele bedrijf besmet raakte, de besmetting bleef beperkt tot enkele afdelingen.

Vervolgens zijn de afdelingen na het leegkomen grondig schoongemaakt en ontsmet. Dat is van groot belang omdat het PED-virus - net als bijvoorbeeld het PRRS-virus - goed in mest kan overleven. Door de goede aanpak van reinigen en ontsmetten was het PED-virus uit de afdeling en werden de pas opgelegde biggen niet besmet.

Inmiddels zijn er op het bedrijf meer dan 30 mestmonsters genomen. In geen van die monsters is nog PED-virus aangetoond. Daarmee is het bedrijf, volgens de afspraken zoals die in de Verenigde Staten worden gehanteerd, weer vrij officieel vrij van PED. De verwachting is dat de komende tijd meer bedrijven weer officieel vrij zullen worden. Op meerdere bedrijven is het PED-virus onder controle door strikte hygiëne en op enkele ook door het volledig leegdraaien van het bedrijf. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer