Automatisch voeren goed voor zeug en big

Het automatiseren van de voergift aan de kraamzeugen is goed voor de conditie van de zeugen. Ook de biggen gedijen goed door de hoge melkproductie van de zeug.

Op het bedrijf van Bernd Engelke in Essen (Oldenburg) is de eerste praktijkinstallatie van de Easy Slider geïnstalleerd. De helft van de kraamhokken is er mee uitgerust. In de andere kraamhokken werkt Engelke nog gewoon met dosators, die hij zelf regelmatig bijstelt. Big Dutchman vergelijkt op dit bedrijf de twee voersystemen.

Met de Easy Slider zijn hoge voeropnames tot negen kilo per dag haalbaar. De zeugen bepalen zelf of ze de hele voerportie opvreten, of niet. Het is al duidelijk dat de opname wel eens varieert. De ene dag vreet een zeug wel negen kilo, de andere wat minder.

De totale voergift is verdeeld over drie blokken per dag. In de ochtend krijgen de zeugen 40 procent van hun portie in de middag en avond telkens 30 procent. Een blok duurt normaal gesproken twee uur. Het voer valt met een portie van 40 gram en in tussenpozen van bijna 30 seconden. Al die parameters zijn instelbaar.

Engelke werkt bijvoorbeeld met porties van 100 gram en heeft het eerste voerblok ingekort tot drie kwartier. Verder experimenteert hij nog met het aantal voerblokken. Hij begint na de geboorte met tweemaal per dag en schakelt op de twaalfde dag over naar drie keer. Hij wil daarnaast de voercurve nog steiler maken.

Benieuwd hoe het systeem er in de praktijk uit ziet? Kijk bij bij bedrijf in beeld

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer