Erwteneiwit verdringt soja

Sinds 23 maart is aangezuurd erwteneiwit weer beschikbaar voor varkenshouders met een brijvoerinstallatie. Zij kunnen de gunstige eiwitbron veilig tot 10 procent opnemen in het rantsoen voor hun varkens. De hittebehandeling zorgt er namelijk voor dat anti-nutritionele factoren, zoals trypsineremmers, geïnactiveerd zijn.

De vloeibare eiwitbron bevat een hoog aandeel lysine en zorgt dat het product ‘Erwten Eiwit’ goed rekent, meldt leverancier Duynie. Het ruw eiwit gehalte van het voerproduct is 345 gram per kilo droge stof met maar liefst 18,5 gram per kilo droge stof aan darmverteerbaar lysine.
De voederwaardeprijs van deze eiwitbron met circa 23 procent droge stof is 64 procent. Het rekent gunstig ten opzichte van het andere eiwitrijke grondstoffen als sojaschoot.

Volgens Kai Kikkers van Duynie zal het regionale geproduceerde ‘Erwten Eiwit’ zes tot acht maanden beschikbaar zijn. “De erwtenverwerker net over de grens in Duitsland is wat later dan andere jaren begonnen met het verwerken van erwtenzetmeel.”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer