Medicijngebruik gespeende biggen vergelijken

Het SDa-expertpanel heeft de nieuwe benchmarkwaarden voor 2015 bekend gemaakt. Voor het eerst zijn de signalerings- en actiewaarde voor gespeende biggen opgesteld: 22 en 60 dierdagdosering per gemiddeld aanwezig dier per jaar. 

Volgens de SDa betreft het voorlopige waarden voor deze diercategorie. Dat wil zeggen dat varkenshouders het antibioticumgebruik voor gespeende biggen kunnen spiegelen aan het gebruik van collega’s bij deze leeftijdsgroep. Verder gelden in 2015 nog geen verplichte maatregelen in de vorm van een verbetertraject voor deze nieuwe diercategorie.

Voor vleesvarken zijn is het streefgebied onder de 10 dierdagdoseringen per aanwezig varken per jaar en begint het actiegebied boven de 12 doseringen. Bij zeugen eventueel inclusief zuigende biggen zijn de signaleringswaarde 10 en actiewaarde 20 dierdagdoseringen per aanwezig dier per jaar.

Ook is dit jaar de berekening van de dierdagdosering per bedrijf, DDDAF (in het verleden DDD/J), op een aantal punten aangepast. Zo worden de verbruikscijfers berekend over de werkelijke aanwezige dieraantallen die vastgelegd worden tijdens de jaarlijkse IKB controle. Gewichten zijn standaard per diercategorie bepaald. Biggen en gelten worden apart geregistreerd en meegerekend en worden gelten toegerekend aan de dier categorie vleesvarkens, meldt SDa

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer