Aanbod slachtvarkens slimmer sturen

“We moeten met elkaar in Europa minder varkens produceren. Nu zijn we bezig om de armoede te verdelen.” Dat zei Eric Douma, als bestuurder van de POV tijdens het praktijksymposium hogere Varkensgezondheid in Venray. “Slimmer sturen van het varkensaanbod is het antwoord.” Daarover is de POV in gesprek met EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma en organisaties in onder meer België, Duitsland en Denemarken.

Europa heeft een zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees van 108 procent, geeft Douma aan.  Deze paar procent te veel bepaalt wel de prijs van de rest van de slachtvarkens. Zeker in een exportland als Nederland is de prijsdruk dan extra voelbaar."

“Nu wordt de slechtste prijs ter wereld betaald voor onze varkens in Nederland”, zei een varkenshouder met locaties in Nederland en Duitsland. “Maar laten wij gaten over in varkensproductie dan speelt bijvoorbeeld Brazilië daar snel op in.”

Addy van Rooi van varkensvleesverwerker Van Rooi Meat hoopt vurig dat de afzet naar Rusland snel hervat kan worden. “Elke week dat het handelsembargo van de EU met Rusland langer duurt, maakt het lastiger in de toekomst. De varkensproductie in concurrerende landen kan zich langer ontwikkelen en die extra hoeveelheid varkensvlees komen we later op de wereldmarkt ook weer tegen.”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer