Bestrijden ratten buiten stallen in gevaar

LTO Nederland maakt zich grote zorgen over de rattenbestrijding vanaf 2015. Zoals het er nu naar uit ziet mogen effectieve middelen amper meer ingezet worden buiten schuren en stallen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de diergezondheid en de voedselveiligheid. Wanneer die knaagdieren alleen nog effectief binnen gebouwen kunnen worden bestreden, vergroot dat het risico op insleep van ziektekiemen, virussen en bacteriën enorm. Het neemt volgens LTO zelfs onverantwoorde vormen aan.

Het Ctgb geeft aan het buitengebruik van de zogenaamde rodenticiden onder strenge voorwaarden toe te staan (Integrated Pest Management (IPM) en certificering). Voordat een gecertificeerde invoering van buitengebruik is geregeld,  is een overgangstermijn nodig tot 1 januari 2017. Daarom kunnen fabrikanten toelating voor gebruik van anticoagulantia voor bestrijding van ratten buiten sinds 1 september aanvragen bij het Cbtg. Ook dienen ze zich aan te melden bij IL&T, waarmee het bedrijf zich verplicht om, zodra dat mogelijk is, het IPM-buitengebruik certificeringstraject in te gaan.

KBA
Per 1 juli 2015 mogen agrobedrijven bovendien niet meer zonder licentie knaagdieren bestrijden met een bestrijdingsmiddel. Voor het werken met professionele rodenticiden is het verplicht om het vakbekwaamheidsbewijs KBA (Knaagdierbeheersing op het Agrarisch Bedrijf) te hebben. Ook moeten ze een ongediertebestrijdingsplan bijhouden. Zonder KBA-licentie mogen boeren na die datum geen rodenticiden meer kopen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Ikigai Gisteren, 08:30
Wedstrijdje?! 24-01-2022

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer