Hekel aan veranderingen?

Veertien dagen geleden liep ik in Hannover op EuroTier rond. De in Europa actieve bedrijven van de agrarische sector waren vertegenwoordigd in het beursdorp. Daarom heb ik me vanuit de sector varkens gericht op de hallen die voor mij belangrijk waren.

Rondlopend op de beurs kwam ik tot de ontdekking dat wij in Nederland goed ons best doen. Maar dat is niet meer genoeg. Als je kritisch in Hannover durft rond te kijken, zou je zelfs kunnen zeggen dat er op dit moment de meeste nieuwe ontwikkelingen uit het buitenland komen. Drinkcups uit Amerika, nieuw ventilatiesysteem uit de UK, voerinstallatie om statisch ontsloten snijmaïs te voeren aan zeugen of vleesvarkens afkomstig uit Duitsland.

Innovaties komen dus grotendeels van buiten Nederland. Innovatie staat volgens Wikipedia overigens voor: vernieuwing en heeft betrekking op nieuwe ideeën, goederen, diensten en processen. Innovatie kan dus ook plaatsvinden binnen organisaties. Altijd hetzelfde doen, brengt geen vooruitgang. Het zorgt alleen voor stilstand. In de huidige markt moeten wij dus blijven vernieuwen om boven onze concurrerende landen uit te blijven steken. Dit geldt voor iedereen in de sector; van varkenshouder tot mengvoersector.

In een verdringingsmarkt met veel concurrentie is iedereen echter bezig om zijn kostprijs te verlagen. Het inkopen en produceren moet allemaal zo goedkoop mogelijk, alles in het kader van rendement. Om voor te blijven op onze concurrenten, collega’s in zowel het buiten- als het binnenland, is volgens mij innovatie de sleutel om te blijven excelleren in een hoog competitieve markt.

Hoe organiseer je innovatie zonder dat je als ondernemer verongelukt? Alles draait dan om de spreiding van de kosten. Dit kun je bereiken door de bedrijfsomvang te vergroten, het samenwerkingsverbanden aan te gaan en innovatiesubsidie van het bedrijfsleven of overheid binnen te halen.

Uiteraard zijn creatieve ideeën boodnodig. Durf anders te denken als anderen, laat je oude gewoontes eens los om te komen tot iets nieuws. Voor wij iets nieuws uit hebben geprobeerd is het vaak al mislukt door onze eigen vooroordelen of onze vastgeroeste gewoontes…..en verroesten we. Probeer daarom eens iets te doen waar je het grootste vooroordeel tegen hebt. Deze ervaring gaat je vaak meer brengen dan je verwacht.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer