Nieuw keuringsregime mislukt

Een  pilot met een vernieuwende keuringssystematiek in de slachterij van Vion in Apeldoorn heeft niet opgeleverd wat ervan verwacht werd. Een efficiëntere inzet van NVWA-keurmeesters bij de keuring van levende varkens is weliswaar mogelijk, maar de keuringskosten nemen onvoldoende af. De beoogde combinatie van keuring van levende en geslachte varkens in één dierenarts van de NVWA bleek niet werkbaar.

In de nieuwe systematiek neemt stalpersoneel van de slachterij een deel van het keuringswerk van de NVWA uit handen. Zij verrichten een voorselectie en zetten intensiever te keuren varkens apart, waardoor een NVWA-keurmeester zijn inspectiewerk efficiënter kan uitvoeren. Deze werkwijze vergt extra deskundigheid van het stalpersoneel.

Daarnaast zorgde onregelmatigheid in de aanvoer van varkens ervoor dat niet alle efficiëntievoordelen behaald konden worden. Pieken in en verstoringen van de arbeidsfilm over een dag zorgden ervoor dat het nieuwe keuringsregime niet is gecontinueerd bij Vion Apeldoorn, meldt de NVWA in de evaluatie van de pilot.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer