Belangen

Onlangs was ik bij een conferentie over kennis delen in de varkenshouderij. Erg leuk en leerzaam, vooral omdat verschillende disciplines vertegenwoordigd waren. Het blijkt nog niet zo eenvoudig om op één lijn te komen als het gaat over het ‘waarom’ van kennis delen. Vaak gaan dan grote waarden een rol spelen. ‘We willen een duurzame varkenshouderij’. ‘We willen de boer helpen’. Dat zijn dan van die kreten die over en weer vliegen.

Uiteindelijk was iemand zo helder van geest om de kern op tafel te gooien: ‘waarom zou ik kennis delen? Omdat ik er beter van hoop te worden natuurlijk!’ Hoppa!, eigenbelang dus! En daar is helemaal niks mis mee. Niemand runt een bedrijf alleen maar voor iemand anders of voor een hoger doel. Je geeft iets, je neemt iets. En je hoopt daar allebei beter van te worden. Eigenbelang is geen vies woord. Sterker nog: hoe duidelijker het belang, hoe beter er afspraken gemaakt kunnen worden over win-win situaties.

Het viel me ook op tijdens de première van ‘Wij Varkenland’ in Amsterdam. Volop discussie tussen de boeren en de ‘activistische’ hoek. Over ‘geluk’ , ‘welzijn’ en ‘de economie’. Met stemverheffing werd er gesproken tot een varkenshouder zei: “Mijn belang is dat ik goed voor mijn varkens kan zorgen. Dat is jullie belang toch ook? Laten we dan samen een vuist maken richting het grootwinkelbedrijf!”

Ik vond dat heel sterk. Zo is het ook met kennis delen. Iemand heeft er belang bij om iets te weten, iemand om het te delen, iemand om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en te verspreiden. Door die belangen te benoemen en te waarderen, staat niets succesvol kennisdelen in de weg. Belangenverstrengeling! Nog zo’n vies woord!

Janneke Janssens,
Hoofdredacteur Varkens
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer