Stuurgroep wil geen einddatum couperen

De stuurgroep Krulstaart voelt niets voor een einddatum voor het couperen van staarten. De stuurgroep is dinsdag bij elkaar geweest en wil de ingeslagen weg blijven volgen. ‘Zorgvuldigheid is belangrijk in het belang van het dier en de ondernemer’, aldus voorzitter Geert van der Peet.

Marianne Thieme diende een motie in voor een einddatum van het couperen van staarten. Deze heeft een meerderheid in de Tweede Kamer. Hierdoor is de minister gedwongen om nog nadrukkelijker met het bedrijfsleven te overleggen hoe hier mee om te gaan. De Verklaring van Dalfsen is nu het uitgangspunt, maar Thieme wil dat er versnelling gemaakt wordt.

De stuurgroep Krulstaart wil echter vasthouden aan de weg der geleidelijkheid die in de Verklaring van Dalfsen is afgesproken. De ervaring op VIC Sterksel leert, dat zelfs op een proefbedrijf waar veel aandacht is voor het voorkomen van staartbijten, toch snel een behoorlijk probleem kan ontstaan.
Kleine storingen in de bedrijfsvoering, het klimaat en de gezondheid kunnen de beruchte druppel zijn die de emmer doen overlopen. ?Het voorkomen en terugdringen van staartbijten lijkt vooral een kwestie van nóg meer tijd en aandacht voor specifieke signalen. Deze zijn nog niet volledig in beeld, waardoor het lastig is voor praktijkbedrijven om er nu al mee te gaan experimenteren. VIC Sterksel is volop bezig een toolbox te ontwikkelen voor de praktijk.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer